HA MORT EL CAMPANER GORI MIR

gori mir Gori Mir en l'acte d'homenatge que li va fer l'Obra Cultural de Campos gori mir jove

HA MORT EL CAMPANER GORI MIR

Ens acabam d’assabentar de la mort del campaner Gori Mir i Mayol, nascut l’anys 1939, doctor en Dret i polític, que va publicar entre moltes altres obres El mallorquinisme polític (París, 1975), amb el pseudònim d’Anselm Llull; i diversos treballs sobre Miquel dels Sants Oliver.

També són importants les seves col·laboracions en alguns estudis per a la recuperació de la figura de l’orientalista Joan Mascaró, de qui va publicar Correspondència de Joan Mascaró . Actiu en política, a les eleccions generals espanyoles de 1979 fou escollit senador per Mallorca i a les eleccions generals espanyoles de 1982 fou escollit diputat al Congrés dels Diputats ambdós cops pel PSIB-PSOE i fou ponent de l’avantprojecte d’estatut d’autonomia de les Illes Balears de 1983.Va formar part del consell assessor del programa de TVE España en Guerra 1936-1939 de 30 h de durada, emès el 1986.

L’any 2009, l’Obra Cultural de Campos li va retre un homenatge en el qual va intervenir Pere Fullana, Antoni Marimon, Bartomeu Colom, Joan Juan, Pere Ollers i Guillem Ginard; i també es va editar un llibre per la mateixa entitat sobre la figura de Gregori Mir i Mayol. Va ser l’única institució que li va retre un homenatge en vida i al qual va assistir (vegeu foto)
Gori Mir creia que la nostra història està construïda sobre el dinamisme, la tenacitat i la capacitat de treball dels illencs; Gori Mir considerava imprescindible construir una nova mentalitat societària i social, i volem recordar-lo en paraules seves com les següents:
“Un dels símptomes que demostren el grau de modernitat d’un poble és el diàleg entre les gents o els grups socials que opinen de maneres diferents o que tenen interessos a defensar contraris. Sempre he cregut que per damunt les idees, les creences i els interessos, les persones haurien de trobar aquells punts comuns que poden fer possible l’entesa”.
“Sacrificaràs part del teu benestar individual col·laborant activament en els projectes col·lectius promoguts per fer possible el Progrés del teu Poble, sobretot pels qui més necessitats estan”
“El diàleg, ara i ací, pot ser un estadi de civilització que no seria massa difícil d’aconsegui si tots posam de la nostra part la intenció d’escoltar l’adversari o contrincant. Els pobles que han aconseguit aquest esperit públic de diàleg són modèlics com a convivència ciutadana”
La vàlua demostrada per Gori Mir és fora de qualsevol dubte, els campaners i campaneres sempre li haurem d’estar agraïts perquè persones de la seva categoria humana i capacitat intel.lectual contribueixen a fer-nos sentir orgullosos de compartir el poble que ens ha vist néixer, Campos. I en aquesta primera nota acabarem amb un dels manaments cívics que va escriure: “estimaràs el teu poble com a tu mateix i faràs el possible perquè s’hi realitzin els ideals de justícia, progrés i llibertat”.
Descansau en pau, Gori Mir.

Sobre L'autor

Articles relacionats

Escriu una Resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.