El campaner Miquel Miró, es doctora amb una tesi sobre l’aplicació de la intel·ligència artificial a la Medicina

El campaner Miquel Miró, es doctora amb una tesi sobre l’aplicació de la intel·ligència artificial a la Medicina

El passat dilluns dia 20 de maig, el campaner Miquel Miró Nicolau va llegir la seva tesi doctoral a la Universitat de les Illes Balears (UIB), que duu per títol : «XAI 4 MIA: eXplainable Artificial Intelligence for Medical Image Analysis», dirigida per Antoni Jaume i Capó i Gabriel Moyà Alcover, amb la qual va aconseguir la qualificació 10 Cum Laude.
A partir de l’any 2012 l’ús de la Intel·ligència Artificial (IA) ha augmentat considerablement. Aquest any suposa un abans i un després ja que és la primera vegada que les xarxes neuronals, un model d’IA basat en la estructura del cervell animal, és emprada amb èxit per identificar quin element hi ha en una imatge. Les xarxes neuronals s’apliquen a molts d’àmbits diferents. Recentment ha destacat ChatGPT que és una aplicació d’aquests models per a l’anàlisi de textos. Així i tot aquests models tenen un emperò, l’anomenat problema de la capça negra: no podem conèixer el motiu pel qual duen a terme una predicció en particular.
La tesi doctoral d’en Miquel Miró Nicolau pretén solucionar el problema de la capça negra. Per fer-ho empra un conjunt de tècniques anomenades Intel·ligència Artificial Explicable (conegudes com XAI per les seves sigles en anglès). Aquestes tècniques pretenen generar explicacions de les prediccions que fa un model d’IA i així superar el problema de la capça negra. En Miquel, amb la aquesta tesi ,desenvolupa tot un conjunt de mètodes per identificar la qualitat, d’una manera objectiva, d’aquestes explicacions. Per fer-ho ha desenvolupat tot un conjunt de dades i mesures matemàtiques que permeten identificar les explicacions errònies i així descartar-les per al futur. L’objectiu del treball és augmentar la fiabilitat d’aquests sistemes i així permetre’n l’ús en un camp tan delicat com és la sanitat. En aquests sentit també s’ha desenvolupat un sistema en col·laboració amb l’Hospital Universitari de Son Espases per analitzar si aquestes tècniques poden ajudar els radiòlegs a dur a terme la seva tasca de manera més eficient.

En aquests moments, el ja Dr. en Tecnologies de la Informació i les Comunicacions per la UIB Miquel Miró, segueix treballant en aquest mateix àmbit, intentant millorar les explicacions i aplicant-ho a imatges mèdiques. Particularment destaca el seu treball amb col·laboració amb la Universitat de Normandia (França), a on va fer la seva estada doctoral, que mitjançant bessons digitals (una còpia digital fidedigna d’un cos humà) analitza com aplicar aquestes tècniques per a la detecció de tumors cerebrals amb imatges de ressonància magnètica.

Sobre L'autor

Vaig néixer a Campos el 1965. Vaig estudiar EGB al Col·legi Fra Joan Ballester i Batxillerat a l'IES Felanitx. Em vaig llicenciar en Física per la UIB. Vaig ser un dels fundadors de l'OCB- Campos i la revista Ressò el 1989. Actualment en som el tresorer. Som professor de matemàtiques a l'IES Damià Huguet i president de l'Associació El Mirall, que edita la revista homònima. Som jugador d'escacs, apicultor i pagès.

Articles relacionats

Escriu una Resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.