Ca meva amb arbres, la proposta de Literanit a Campos

Ca meva amb arbres, la proposta de Literanit a Campos

Demà, diumenge dia primer d’octubre tendrà lloc a Campos l’acte de cloenda de Litertanit, amb la projecció del documental Ca meva amb arbres, que repassa la vida i obra del poeta campaner Damià Huguet.
A continuació es durà a terme un col·loqui moderat per la presidenta de l’OCB-Campos, Antònia Sitjar, amb la participació de Manena Huguet, Magdalena Brotons, Monserrat Alcaraz i Pep Toni Mendiola.
Literanit és un festival multidisciplinari centrat en la literatura i tots els seus vessants, Promogut des del 2019 per la Institució Francesc de B. Moll, té com a objectiu principal fomentar la lectura i dinamitzar el circuit cultural de les Illes Balears. Literanit esdevé un espai de trobada entre creadores, gestores, productores i altres agents culturals en el que repensar la relació de la societat amb la literatura des de diferents punts de vista.
Literanit s’estructura entorn d’una programació que inclou xerrades, taules rodones, presentacions, recitals poètics, lectures, concerts, conta-contes, slam poètics, glosadors i representacions teatrals, entre d’altres. Un itinerari compost per activitats simultànies pensades per arribar a tothom.

  • PHOTO-2023-09-25-09-01-39
  • Literanit 2023 cartell 1 b

Aquesta cinquena edició, que duu per títol “Literatura i cinema. Territoris compartits”, tindrà lloc avui vespre, dissabte 30 de setembre de 2023 a totes les Balears, Catalunya i València. El festival esdevindrà un espai per reflexionar sobre les interseccions d’aquests dos llenguatges artístics al llarg de la història i per debatre al voltant de les creacions contemporànies que exploren l’univers audiovisual i literari. Espais de tot tipus seran els encarregats d’acollir les activitats, tot ajudant a crear un itinerari dinàmic i obert que promou la descentralització de la cultura i la participació social.
Convidats com Biel Mesquida, Laura Gost, Sebastià Portell, Laia Malo, Mariona Forteza, Maria Antònia Massanet, Sebastià Alzamora, Aina Fullana,  Emili Sànchez-Rubio, Alba Casaramona, Margalida Mateu, Aina Zuazaga, Clara Ingold, Santiago Beruete, Albert Herranz, Miquel Àngel Llauger, Bàrbara Sagrera, Damià Rotger, Catalina Florit, Carme Cloquells, Rotger Pistola i molts han format part del festival.
Enguany hi participen setze biblioteques, deu llibreries i d’altres espais amb una quarantena d’activitats entre projeccions, xerrades, col·loquis, concerts, teatre i exposicions de llibres de cinema a Palma, Part Forana, Menorca, Eivissa, Formentera, Catalunya i terres valencianes.
El programa de Literanit Literanit, es va presentar oficialment dimecres passat al Palau del Consell de Mallorca, amb la participació de la presidenta de l’OCB-Campos Antònia Sitjar. El Consell de Mallorca és una de les principals entitats que donen suport a la iniciativa de la Institució Francesc de Borja Moll, juntament amb l’Ajuntament de Palma, l’Institut d’Estudis Baleàrics (Govern balear) i la Institució de les Lletres Catalanes (Generalitat de Catalunya).
  • PHOTO-2023-09-12-19-45-17
  • Literanit 2023 Mir Fuster

Seran en total una quarantena d’activitats, entre projeccions, xerrades, col·loquis, concerts, teatre i exposicions de llibres de cinema, que es duran a terme a quinze biblioteques, deu llibreries i d’altres espais de Mallorca, Menorca, Eivissa, Formentera, Catalunya i terres valencianes. La primera edició del Literanit, el 2019, va tenir lloc a Mallorca, i progressivament s’ha estès a la resta de territoris.
A la capital mallorquina, la UIB organitza la conferència de Josep Carles Romaguera El ‘noir’ al Hollywood dels 70, a Ca n’Oleo; la UNED, el col·loqui Els ulls amb molta de nit: literatura, cinema i insomni, amb David Jiménez i Judit Vega, a l’Estudi General Lul·lià; a Can Sales es projectarà El mar, en homenatge a Agustí Villaronga i Blai Bonet, amb la intervenció de Biel Mesquida i Pau Vadell; el Teatre Principal acollirà una representació de la peça de Teatre de Barra Romeu i Julieta 2.0 i la taula rodona De la paraula a la pantalla. Teatre, cinema i televisió, amb Lina Mira, Assun Planas, Joan Carles Bestard i Javier Matesanz. I al bar Mavi tendran lloc dues funcions de Romeu i Julieta 2.0. Can Sales, la biblioteca de l’Edifici Ramon Llull de la UIB, la biblioteca de la UNED i tres biblioteques de la xarxa de Palma: Cort, Ramon Llull i Josep Maria Llompart, munten a més una taula amb llibres de cinema. L’acte inaugural tendrà lloc a Can Balaguer, a Palma, presentat per Aina Jagla, i constarà del pregó de Joan Porcel, el manifest per la lectura de Maria de la Pau Janer i un concert de Lost in Traslation. Cineciutat acollirà la projecció de Trumbo, de Jay Roach, i una conversa amb els guionistes David Mataró, Laura Gost i Irene Niubó.
També a Palma, Espai Caramulls acollirà el contacontes i taller Senalla de contes, lletres i cinema, amb Ruth Delgado; Drac Màgic, Tolkien VS Peter Jackson, amb Gabriel Vives i Pau González; Rata Corner, la xerrada de Nadal Suau ndiana Jones i el dial del destí: Classicisme, masculinitat i consensos perduts; La Salina, De les pàgines romàntiques a les pantalles: Mallorca com a escenari de ficció, amb Eduard Moyà; Embat, Episodis de pentagrama: Literatura i cinema d’aventures, des d’una perspectiva musical, de Joan Carles Palos; Finis Africae, Poesia, cinema, il·lustració: de Charles Chaplin a Bibi Andersson, amb Carlota Vicens, Bartomeu Seguí i Laura Martín; Casa del Llibre, Serialitzats. La gran fartanera, amb Cati Moyà i Guillem F. Marí; i Gotham Còmics, Cinema, il·lustració i còmic: el bo, el lleig i el dolent, amb Pako Navarro i Juan Villafàfila.
A la Part Forana de Mallorca, la Casa Museu Llorenç Villalonga de Binissalem recordarà els 40 anys de la pel·lícula Bearn amb el documental de Ferran Bex Uns segons en cel·luloide, el rodatge de Bearn a Mallorca i un col·loqui amb Aina Segura, David Mataró i el mateix Bex, i els espais Passatemps de Santa Maria i Serra-Manley de sa Pobla sengles concerts de Tugores -Morricone i literatura. Música de pel·lícules basades en llibres- i Caspary.
La cloenda de tot aquest ventall d’actes tendrà lloc el dia següent de la jornada del Literanit, diumenge 1 d’octubre, al Convent de Campos, es recordarà el vincle de Damià Huguet amb el cinema amb la projecció del documental Ca meva amb arbres, de Miquel Àngel Raió, i un col·loqui amb Montserrat Alcaraz, Manena Huguet, Maria Magdalena Brotons, Josep Antoni Mendiola i el mateix Raió, presentat per Antònia Sitjar i promogut per l’Obra Cultural Balear de Campos.
Menorca, Eivissa i Formentera tornen a participar enguany al Literanit. A la Sala Sant Antoni de Maó tendrà lloc el col·loqui Literatura i cinema, una relació fecunda amb Ponç Pons, Jordi Odrí, Pere Gomila i l’actuació musical de Suso González. A Can Ventosa, a Eivissa, es realitzaran lectures dramatitzades de textos i poemes cinematogràfics amb Txaro Kandler, Àngels Martínez i Paula Ramos. I al Centre ‘Gabrielet’ de Sant Francesc, la taula rodona organitzada per l’Obra Cultural Balear La mitificada Formentera de les pel·lícules i els llibres, amb Manolo de Oya, Pilar Aldea, Jordi Riera, Neus Costa i Maria Teresa Ferrer. Tant la Biblioteca Pública de Maó com Can Ventosa, Cas Serres d’Eivissa i les biblioteques de ses Figueretes, Sant Josep, Sant Jordi i Formentera posen, també, taula de llibres de cinema.
A Barcelona s’ha programat la ruta guiada per Rafa Burgos, de Culturuta, BCN, ciutat de pel·lícules; el taller Dibuix i cartells de cinema, amb Miguel Porlan, a Taller Fosforito; la xerrada de Sebastià Alzamora Mascaró, Oppenheimer i el ‘Bhagavad Gita’, a l’Espai Mallorca; Només allò que està escrit romandrà: confessions d’un crític de cinema, amb Toni Junyent, al cinema Zumzeig; i el podcast Explicat pere, a càrrec d’Àlex Martínez, Raquel Hervás i Javier Rueda, a La Llama Store. A més, la Biblioteca de Cambrils també s’hi afegeix amb la corresponent taula de llibres de cinema.
Pel que fa a l’àmbit valencià, dues llibreries i dues biblioteques s’afegeixen al programa del festival, amb la instal·lació de taules de llibres de cinema, bé novetats o bé de fons. Hi participen les biblioteques d’El Puig de Santa Maria i d’Alcoi i les llibreries Fan Set, del Centre Octubre de Cultura Contemporània, i Paper d’Arròs, de Sueca.

Sobre L'autor

Vaig néixer a Campos el 1965. Vaig estudiar EGB al Col·legi Fra Joan Ballester i Batxillerat a l'IES Felanitx. Em vaig llicenciar en Física per la UIB. Vaig ser un dels fundadors de l'OCB- Campos i la revista Ressò el 1989. Actualment en som el tresorer. Som professor de matemàtiques a l'IES Damià Huguet i president de l'Associació El Mirall, que edita la revista homònima. Som jugador d'escacs, apicultor i pagès.

Articles relacionats

Escriu una Resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.