ROBAR LES GARROVES SERÀ MÉS DIFÍCIL

Agricultura actualitza el protocol contra robatoris de garrova

A partir d’ara s’exigiran certificats de titularitat de les finques i contractes per a la majoria d’operacions de compravenda

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, i el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, han presentat avui l’actualització del protocol d’actuació contra els robatoris de garrofa a les explotacions agràries i magatzems d’empreses d’aquest subsector, abans que comenci la campanya anual de recollida d’aquest fruit al camp balear.

La garrofa és un dels cultius que aporta major valor i rendibilitat al sector primari de les Balears. De fet, la consellera de la Concha ha valorat molt aquest producte: “La garrova en aquests darrers anys s’ha revaloritzat enormement, i això és una gran notícia, perquè aquest valor afegit augmenta la renda agrària i fa possible que el sector primari segueixi endavant”. No obstant això, l’augment del valor ha portat des de fa uns anys una onada de robatoris i furts en nombroses finques

El protocol nou consisteix en diversos documents:

– En primer lloc, un certificat que s’expedeix des de les delegacions comarcals per a cada un dels titulars d’explotacions que cultiven garrova, on hi apareixen totes les parcel·les i que està firmat per la pròpia delegació i per la persona que recull la garrofa en nom del titular;

– En segon lloc, una declaració responsable per a tots els propietaris de garrovers solts, o d’explotacions d’oci i autoconsum que no siguin professionals;

– En tercer lloc, el contracte alimentari, que s’aplica a partir d’una operació de més de 1.000 euros o bé que no es pagui al comptat, com exigeix la Llei de la cadena alimentària.

Entre els requisits que han de complir els contractes també figura el preu, que haurà de ser, en tot cas, superior al total de costos assumits pel productor o cost efectiu de producció.

Per això, i en coordinació amb el conjunt d’actors i empreses que operen en la cadena de valor de la garrofa, la conselleria ha dissenyat aquest sistema que millora el que es va posar en marxa la campanya anterior. Un procediment que busca garantir el control sobre totes les operacions de venda que es produeixin durant la campanya entre els productors i cooperatives, emmagatzemadors i empreses compradores de garrofa. Fernández ha destacat que el sector coneix tota la documentació del protocol “i és el nostre màxim aliat perquè funcioni correctament”.

Des de la conselleria s’ha informat que ja s’estan fent les primeres visites per comprovar que el protocol funcioni de manera correcta i que, davant qualsevol sospita de robatori, les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat podran inspeccionar tant els magatzems com els locals de cooperatives i demanar els comprovants de les compres. Fins i tot, en el cas de l’equip ROCA de la Guàrdia Civil, podran passar dades d’aquells vehicles que transportin la garrova. 

 

 

 

 

 

 

Sobre L'autor

Articles relacionats

Escriu una Resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.