El taller d’encordar cadires, un plaer per als assistents

Antany cada família a Mallorca tenia una persona encarregada d’encordar les cadires, els taburets i els balancins en general però, en l’actualitat, ja hi ha poca gent que en sàpiga, ja sigui perquè el ritme accelerat de vida que duim no deixa temps per aprendre’n o bé per la comoditat de trobar sempre les coses fetes. Igual que a altres tasques artesanes, la decadència també va arribar al cordatge de cadires. A partir dels anys cinquanta del segle passat, coincidint amb l’èxode rural, els nous materials que varen aparèixer al mercat, la moda i el poder adquisitiu dels ciutadans, suposaren el punt i final d’aquest tipus d’artesania. Només els artesans més tradicionals continuaren arreglant ells mateixos les cadires rompudes i, de tant en tant, en confeccionaven alguna de nova.

És per això que l’Obra Cultural de Camposa ha volgut posar en valor treballs com el de Guillem Montserrat, un jove Mestre Artesà campaner encara que establert a Llucmajor capaç de fer autèntiques obres d’art amb les seves mans. Ha estat ell l’encarregat de fer el taller de cordar cadires i del qual hem passat tant de gust tots els assistents. Tan engrescats hem estat tots que hem provat de fer uns quants dibuixos i no podem dir que hagin sortit gens malament. Tot, evidentment, sota l’atenta ullada d’en Guillem que ha fet gala de la paciència necessària per ensenyar-nos-en.

Abans les cadires s’encordaven amb fibres vegetals com la sisca, la boga o l’espart. Amb posterioritat va fer-se també amb cordill de pita. El procediment pareix senzill, però segons els dibuixos necessita d’una gran concentració i paciència i pot resumir-se dient que amb les mans, una agulla gran i l’ajuda d’unes tisores i desengramponador, cal anar tancant el cul del seient, amb successius creuaments del cordill, i com més bell és el cordat més punts encreuats cal fer.

Podem concloure que han estat uns dissabtes dematins molt ben aprofitats i que la companyia ha estat immillorable. I per aquest motiu, repetirem el taller properament.cadires 5 cadira 8 cadires 2

Sobre L'autor

Articles relacionats

5 Coementaris

    1. Jaume Lladó Jaume

      Bon dia. Encara no ho tenim previst. Si tenim demanda de més gent interessada en tornarem organizar un altre i et direm coses.

      Reply

Escriu una Resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.