La Flama del Canigó arribà a Campos

La Flama del Canigó arribà a Campos

Dijous dia 23 de juny, vespre de sant Joan, va arribar la flama del Canigó a Mallorca.
Cada any, dia 23 de juny, s’encén una flama al capcurucull del Canigó, un puig de la Catalunya Nord carregat de simbolisme. Aquest foc representa la unitat de la llengua catalana. Des d’allà es reparteix per tos els Països Catalans i es fa servir per encendre moltes de les fogueres de la nit de sant Joan.
Els encarregats de dur-la a Mallorca són els socis de l’Obra Cultral d’Alaró, que varen recuperar una tradició que es remunta al 1907.
Un grup de representants de l’OCB-Alaró varen anar al Parlament de Catalunya, on varen rebre la flama i la varen dur fins al seu poble, on varen organitzar la XXIV Festa de la Flama de la Llengua.

  • PHOTO-2022-06-23-12-41-47
  • PHOTO-2022-06-23-20-13-07
  • PHOTO-2022-06-23-20-13-08
  • PHOTO-2022-06-23-20-13-12

A les 17:00 la flama va arribar a la Plaça de la Vila d’Alaró, acompanyada pels Dimonis d’Alaró, tal com podeu veure en aquest vídeo, i els xeremiers Jaume Sastre i Joan Lluis Cañellas. La flama va ser rebuda al pati de l’Ajuntament d’Alaró amb una actuació del músic eivissenc Victorí Planells. A continuació l’OCB d’Alaró va donar la benvinguda a tots els assistents i es va passar a la lectura del manifest unitari per part del poeta Biel Mesquida, amb un missatge d’amor i unitat cap a la llengua catalana. Seguidament va parlar el president de l’OCB, Joan Miralles, qui va encoratjar els assistents a fer tot allò que estigui a les nostres mans per defensar, protegir i promocionar la nostra llengua.
La part més emotiva de l’acte va ser quan varen anar cridant els representants de les diferents delegacions de l’OCB i algunes altres entitats germanes perquè pujàssin a l’escenari i encenguessin el fanalets amb la flama del Canigó. Fins a 30 delegacions i entitats hi foren presents, entre ells la de Campos, que va estar representada per Jaume Lladó.
Després d’una altre tema musical de Victorí Planells i un de la glosadora Cati Eva Canyelles, que podeu veure en aquest vídeo, els assistents varen cantar la Balanguera, l’himne de Mallorca, com es pot veure en aquest vídeo.
La festa va seguir a Alaró amb un grup d’esportistes que varen pujar la flama fins al Castell d’Alaró, on l’escriptor llucmajorer Sebastià Alzamora va fer el pregó i, després de l’encesa del peveter i va haver un concert de Majava.
Mentrestant, cada delegació de l’OCB i entitat que havia rebut el foc, va dur el fanalet amb la flama del Canigó al seu poble, on va ser rebuda amb una lectura del manifest. A Campos es va fer el dia 24 matí, quan un grup de socis de l’Obra Cultural Balear es varen reunir per homenatjar la flama i deixar-la dipositada al local de l’OCB de Campos.
  • PHOTO-2022-06-23-20-13-12 2
  • PHOTO-2022-06-24-02-33-33
  • PHOTO-2022-06-24-02-33-31
  • PHOTO-2022-06-24-01-57-06

Sobre L'autor

Articles relacionats

Escriu una Resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.