Literanit s’estrena a Campos amb una conferència de Gori Lladó i Montserrat Alcaraz

Literanit s’estrena a Campos amb una conferència de Gori Lladó i Montserrat Alcaraz

L’apicultor, mestre i divulgador de l’apicultura Gori Lladó Picornell i el professor i investigador Monserrat Alcaraz Vich, seran els protagonistes de Literanit a Campos, amb una conferència que sota el títol de «Bibliografia apícola balear», farà un repàs als llibres que s’han publicat a les Illes Balears sobre temàtica apícola. Serà aquest dissabte, dia 25 se setembre a les 21:00 h al Centre Cultural Polivalent Ca ses Monges. L’entrada serà lliure fins a completar l’aforament. L’organització de l’acte corre a càrrec de l’Obra Cultural Balear de Campos, que enguany s’ha adherit a Literanit per primera vegada.
La tercera edició del festival de foment de la lectura Literanit, promogut per la Institució Francesc de Borja Moll amb els suports dels consells de Mallorca i Menorca, de l’Ajuntament de Palma i de la Generalitat de Catalunya, entre d’altres entitats, es durà a terme el pròxim 25 de setembre, dissabte, a 21 espais de Palma, Inca, Porreres, Esporles, Bunyola, Llubí, Santa Maria, Felanitx i Campos, a Mallorca; a Menorca i a Barcelona, amb 24 propostes, entre conferències, presentacions de llibres, concerts i d’altres activitats; se superen amb escreix les 15 del 2019 i el 2020, la participació augmenta en set municipis mallorquins més i per primera vegada s’hi incorpora Menorca. El lema és enguany és “Un món per cuidar, una vida per llegir”, per la qual cosa tot el programa s’orienta cap a la defensa i el coneixement de la natura i contra el canvi climàtic. El programa complet i les reserves per a les activitats es poden fer a la pàgina web literanit.cat.
El programa de Literanit 2021 inclou contacontes a La Misericòrdia de Palma, música i teatre al Museu de Mallorca, el cafè A Tres Bandas i l’Incafé i activitats a sis llibreries de la capital mallorquina: Drac Màgic, Lluna, Embat, Literanta, Biblioteca de Babel i Finis Africae, entre les quals una lectura dramatitzada de ‘rondalles’ de la Serra de Tramuntana a càrrec de Lluki Portes i Lucía Sánchez (As Marías), la conferència del filòsof resident a Eivissa Santiago Beruete sobre Los jardines como terapia filosófica i la xerrada d’Albert Herranz El bosc submergit, sobre la posidònia.
A la Part Forana mallorquina, a més a més de la conferència de Campos, es presentaran els llibres de Miquel Àngel Llauger Corfú, Cabrera, Martinica. Breviari d’illes i miratges (Lleonard Muntaner Editor) i de Miquel Rayó Penyaleres: dones, excursionisme i muntanyisme (Institut Balear de la Dona); Joan Reguant, un dels promotors de la candidatura de la Serra de Tramuntana a Patrimoni de la Humanitat, compartirà un col·loqui amb el Gremi de Margers; i la filòloga Bàrbara Sagrera parlarà de Natura i frases fetes; a més de concerts, recitals i d’altres activitats.
Menorca participarà per primer pic amb una lectura de textos al claustre del Museu de Menorca, a Maó. La presentarà Pere Gomila i la compartiran Josep Masanés, Carlos Minuchin, Carme Cloquells i Ismael Pelegrí.
L’Espai Mallorca de Barcelona acollirà la presentació, en primícia, del volum Dones, arbres i poesia (Voliana), amb textos de 130 autores, entre les quals Roser Amills, Eva Baltasar, Anna Gual, Rosa Leveroni, Laia Martínez i López, Sònia Moll, Vinyet Panella, Lucia Pietrelli, Marta Pessarrodona, Begonya Pozo, Susanna Rafart, Joana Raspall, Mercè Rodoreda, Maria Antònia Salvà, Blanca Llum Vidal o Cèlia Viñas. Farà la presentació Margalida Capellà (coordinadora juntament amb Marta Pérez Sierra) i llegiran Maria Antònia Massanet, Isabel Barriel, Empar Sáez, Mireia Farriol i Anna Bou.
L’acte inaugural del Literanit 2021 tendrà lloc a Can Balaguer, a Palma, amb el Pregó de Laura Gost i el Manifest per la Lectura que pronunciarà Biel Mesquida. A continuació hi haurà un concert de la banda Reïna.
Laura Gost, qui farà el Pregó de Literanit 2021 (Can Balaguer, Palma, 19 hores) és una de les veus joves amb major projecció entre la producció literària de les Illes Balears, tant en narrativa com en dramatúrgia i guió cinematogràfic, àmbit en el qual obtingué el Goya al millor curtmetratge d’animació per Woody & Woody, així com articles periodístics. Ha estat guanyadora del Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears amb la peça Seguí i del Torneig de Dramatúrgia Catalana Temporada Alta amb Matar al pare, text amb el qual va quedar finalista del Torneo Transatlántico de Buenos Aires. La seva primera novel·la, La cosina gran, la més venuda a Sant Jordi i a la Fira del Llibre a Palma, ha estat traduïda al castellà i a l’italià.
Biel Mesquida, qui llegirà el Manifest per la Lectura (Can Balaguer, Palma, a continuació de Laura Gost) és una de les veus més destacades, creatives, originals i polifacètiques de la literatura en llengua catalana. Amic i col·laborador de Toni Catany, Maria del Mar Bonet o Miquel Barceló, Mesquida és poeta, narrador, crític, articulista, guionista, divulgador científic i director del Festival de Poesia de la Mediterrània, amb títols tan destacats a la seva trajectòria com L’adolescent de sal, Excelsior o el temps escrit, El bell país on els homes desitgen els homes, Acrollam o Trèmolo, entre molts d’altres. El seu poemari més recent és Carpe momentum, publicat enguany per Jardins de Samarcanda. Aquest dimecres 15 va rebre a la Setmana del Llibre en Català de Barcelona el Premi Trajectòria, a més de participar a diverses activitats del seu programa, i divendres 17 va pronunciar el pregó inaugural de la Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern de la capital catalana.

Sobre L'autor

Vaig néixer a Campos el 1965. Vaig estudiar EGB al Col·legi Fra Joan Ballester i Batxillerat a l'IES Felanitx. Em vaig llicenciar en Física per la UIB. Vaig ser un dels fundadors de l'OCB- Campos i la revista Ressò el 1989. Actualment en som el tresorer. Som professor de matemàtiques a l'IES Damià Huguet i president de l'Associació El Mirall, que edita la revista homònima. Som jugador d'escacs, apicultor i pagès.

Articles relacionats

Escriu una Resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.