Els escaquistes juguen per Internet en temps de confinament

Els escaquistes juguen per Internet en temps de confinament

De tots es coneguda la dificultat de molts d’esportistes per mantenir-se en forma durant el confinament. El fet d’haver d’estar dins ca seva i no poder acudir al llocs habituals d’entrenament fa que molts de practicants de diferents esports hagin de fer servir tècniques poc habituals per no perdre competitivitat per inactivitat.
D’aquesta situació, emperò, n’han pogut fugir els escaquistes, ja que tenen una gran multitud d’eines per practicar el seu esport per Internet. Les plataformes buho21.com, lichess.org, chess24.com, chess.com, entre moltes d’altres, són ben conegudes i emprades tant per jugadors federats com per afeccionats des de fa temps, tant com a eina d’entrenament com, simplement per entreteniment. No totes ofereixen el mateix, però és habitual que permetin jugar contra una màquina, jugar contra un rival humà, analitzar partides, resoldre problemes tàctics, rebre consells de grans mestres per millorar el joc, …
No obstant això, fins ara, aquestes plataformes en línia tenien un ús subsidiari, ja que el plat fort eren els tornejos presencials. Ara, però, amb el confinament, tot ha canviat. S’han suspesos els tornejos que hi havia començats i s’han cancel·lats la majoria dels que estaven programats. Si a això hi afegim que els clubs tampoc no duen a terme les classes i entrenaments que solien fer, aleshores resulta que les dues úniques alternatives que tenen els escaquistes per mantenir-se en forma és, o bé entrenar-se pel seu compte amb o sense l’ajuda d’ordinadors, o bé fer ús de les plataformes en línia per a jugar i participar a tornejos. És per això que els webs que ofereixen aquesta possibilitat han augmentat considerablement tant el nombre d’usuaris com el temps què hi accedeix cadascun.
El Club Foment d’Escacs de Campos no ha estat aliè en aquest fenomen i des dels primers dies de confinament organitza tornejos a través de lichess.org, alguns tancats als jugadors campaners i alguns altres amb la cooperació d’altres clubs. És especialment actiu en l’organització d’aquests esdeveniments el vocal de la junta directiva Toño Rubert.
Els jugadors del club campaner alternen la presència en aquests tornejos amb la participació a tornejos organitzats per altres clubs o entitats com l’Associació d’Escaquistes de les Illes Balears, sense que això vagi en detriment que la majoria de jugadors, a més a més, facin partides per Internet al mateix lichess o a altres plataformes en línia. Tornejos n’hi ha de tot tipus, oberts a tothom, tancats pels membres d’un determinat club o àrea geogràfica, escolars, … La qual cosa fa que qui vulgui seguir practicant els escacs no tengui gaire problemes, sempre que disposi d’una bona connexió de banda ampla.
La peculiaritat dels escacs dins el món dels esports fa que tengui aquesta facilitat de poder-se practicar tranquil·lament des de casa a través d’Internet, una possibilitat que, malhauradament, no tenen molts d’altres esports.

Sobre L'autor

Vaig néixer a Campos el 1965. Vaig estudiar EGB al Col·legi Fra Joan Ballester i Batxillerat a l'IES Felanitx. Em vaig llicenciar en Física per la UIB. Vaig ser un dels fundadors de l'OCB- Campos i la revista Ressò el 1989. Actualment en som el tresorer. Som professor de matemàtiques a l'IES Damià Huguet i president de l'Associació El Mirall, que edita la revista homònima. Som jugador d'escacs, apicultor i pagès.

Articles relacionats

Escriu una Resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.