AVUI EL CEMENTERI TORNARÀ SER MOLT VISITAT, SI EL TEMPS HO PERMET

SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC

AVUI EL CEMENTERI TORNARÀ SER MOLT VISITAT, SI EL TEMPS HO PERMET

Tots Sants és la festa tradicional catòlica segurament més commemorada al nostre país, perquè siguin creients o no, tothom té qualcú al cementeri i hi va a fer una visita.

Aquesta festivitat dedicada als records dels avantpassats se celebra dia 1 de novembre i està íntimament relacionada amb la festa celebrada l’endemà, la del Dia dels Morts o Dia dels Difunts.

Dia 1 és costum d’anar al cementiri a visitar la tomba dels avantpassats, arranjar-la i ornar-la amb flors. Aquesta tradició té un caràcter familiar i és habitual veure famílies senceres que acudeixen a visitar els seus parents difunts al cementeri.

El nostre cementeri municipal de Campos va ser inaugurat l’any 1845, fou construït a causa de la llunyania de l’antic cementeri de Sant Blai del nucli de població (que va ser construït el 1652 funcionant com a tal fins el 1845). El 1907 s’acabà la construcció de la capella que és una petita còpia del Panteó d’Agripa de Roma. El 1930 es va ampliar i al 2005 (en temps del Batle Andreu Prohens) es va fer el tanatori amb el qual comptam, al lateral de l’antic cementiri amb la finalitat d’acomiadar els difunts i eliminar vetlar els morts en el domicili particular. També s’hi va afegir la sala especial per realitzar autòpsies i una sala magatzem per als serveis generals del cementiri municipal. El projecte va ser realitzat per l’arquitecte municipal d’aleshores, Cosme Garcies, i costà 270.455 euros.

Cal destacar la riquesa escultural que té i de la qual en mostram unes quantes.

Antònia Sitjar

Fotos:

  • Foto capella: La capella del cementeri és una petita mostra del Panteó d’Agripa de Roma.
  • Foto Cementeri Família Mas: El panteó de la família Mas, un dels més bells del nostre cementeri, té una Pietat plantada damunt el centre d’una creu llatina.
  • Foto cementeri frontal…: Panteó guardat per un àngel, un dels motius més significatius del cristianisme i amb una imatge inferior de caràcter profà com és el pagès que llaura amb l’ajuda de dues bísties.
  • Foto cementeri panteons: Mostra dels nous panteons fets quan es va engrandir el cementeri.
  • Foto cementeri 2: Entrada del cementeri de Campos

Sobre L'autor

Articles relacionats

Escriu una Resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.