PRESENTACIÓ DEL LLIBRE SOBRE «EN VERGA»: JOAN MARCH ORDINES. ANÈCDOTES, LLEGENDES I FETS CURIOSOS

thumbnail_noratthumbnail_portada-joan-march

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE SOBRE «EN VERGA»: JOAN MARCH ORDINES. ANÈCDOTES, LLEGENDES I FETS CURIOSOS

El llibre d’en Norat Bauçà Joan March Ordines. Anècdotes, llegendes i fets curiosos serà presentat aquest dissabte dia 10 de desembre a les 20:00 al local de l’Obra Cultural Balear (plaça de can Pere Ignasi, 20 de Campos) per Andreu López Crespí. L’acte està organitzat per l’Obra Cultural de Campos.

El llibre parla sobre la figura del mallorquí Joan March (1880-1962), conegut com “en Verga”, un personatge que amb els anys ha esdevingut llegenda. Contrabandista, especulador, empresari, banquer, mecenes, filantrop, diputat a les Corts i, fins i tot, espia i presumpte inductor d’un assassinat. Durant els anys cinquanta del segle XX era l’home més ric d’Espanya i la seva fortuna, una de les deu més importants del món.

Anomenat “l’home més misteriós del món” o “el darrer pirata del Mediterrani” va començar a fer diners amb el contraban de tabac. Després provaria el negoci immobiliari, el transport marítim, la premsa o el petroli. El 1936 va finançar el cop d’estat del general Franco i durant la Segona Guerra Mundial va fer negocis tant amb els alemanys com amb els anglesos. En March no seguia cap més ideologia que la de fer créixer els seus diners. La seva trajectòria recorda personatges com Al Capone, Rockefeller o Charles Foster Kane a “Ciutadà Kane”.

Joan March, un home que, segons conta la llegenda, l’única vegada que va tornar al seu poble natal, Santa Margalida, en va sortir apedregat.

“Un testimoni va afirmar que la ficció, per delirant que pugui arribar a ser, mai no superarà la realitat dels fets que va viure en Joan March Ordinas. En aquest recull d’anècdotes, llegendes i fets es confirma aquesta afirmació, encara que molts de cops es fa força complicat separar la realitat de la ficció. Sigui una cosa o sigui una altra, el cert és que el relat ens fa palesa l’altra cara, la més desconeguda, d’un home amb una intel·ligència superior a la de la resta dels mortals, un home que va viure una vida a l’abast de molt poques persones. Tot plegat ha fet que per a gran part de la gent, a Mallorca, avui en March hagi esdevingut tot un mite”

Sobre L'autor

Articles relacionats

Escriu una Resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.